ISU-ISU TERKINI

Monday, June 27, 2016

TEKNIK MENGEMBANGKAN ISI KARANGAN SPM DAN STPM

Contoh menulis perenggan isi
Cara Menulis Huraian isi              
Tajuk karangan : Sejak akhir-akhir ini gejala sosial di kalangan remaja semakin membimbangkan. Institusi keluarga dikatakan mampu menangani masalah keruntuhan moral di kalangan remaja. Bincangkan.
Ayat Fakta :  Salah satu tanggungjawab yang harus dimainkan oleh institusi keluarga dalam membendung masalah sosial ialah memberikan pendidikan agama yang sempurna kepada remaja.
Huraian 1 ( BILA ) :  Pendidikan agama hendaklah diberikan oleh keluarga sebelum seseorang meningkat remaja, seperti kata pepatah Melayu ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’.
Huraian 2  ( MENGAPA? ) :  Pendidikan agama sangat penting diberikan kepada anak
anak kerana dapat mengelakkan mereka daripada terjebak dalam masalah keruntuhan moral.
Huraian 3 ( APAKAH KESANNYA?) :
            Pendidikan agama yang sempurna membolehkan seseorang membuat pertimbangan sewajarnya dalam membezakan perbuatan yang baik dengan yang buruk.
Contoh/bukti :
            Pendidikan secara formal dengan menghantar anak-anak ke kelas agama mengikut kepercayaan agama masing-masing.

Perenggan isi yang lengkap

Salah satu tanggungjawab yang harus dimainkan oleh institusi keluarga dalam membendung masalah sosial ialah memberikan pendidikan agama kepada para remaja. Pendidikan agama hendaklah diberikan oleh keluarga sebelum seseorang meningkat remaja, seperti kata pepatah Melayu ‘Melentur buluh biarlah dari rebungnya’. Pendidikan agama sangat penting diberikan kepada anak-anak kerana dapat mengelakkan mereka daripada terjebak dalam masalah keruntuhan moral. Antara bentuk pendidikan yang diberikan ialah secara formal dengan menghantar anak-anak ke kelas-kelas agama mengikut kepercayaan agama masing-masing.Kesannya, pendidikan agama yang sempurna membolehkan seseorang membuat pertimbangan sewajarnya dalam membezakan perbuatan yang baik dengan yang buruk.

No comments:

Post a Comment