ISU-ISU TERKINI

Monday, October 3, 2016

KEBAIKAN PERUBATAN ALTERNATIF

KEBAIKAN PERUBATAN ALTERNATIF
Pendahuluan:
Perubatan alternatif @ Perubatan tradisional dirujuk sebagai amalan, pendekatan, pengetahuan dan kepercayaan terhadap kesihatan yang melibatkan tumbuh-tumbuhan, haiwan dan ubat-ubatan berasaskan mineral, terapi-terapi spiritual, teknik-teknik manual dan senaman, yang diaplikasikan secara khusus mahupun gabungan bagi merawat, diagnosis serta mencegah penyakit dan mengekalkan kesihatan.

Isi  1: Kos rawatan lebih menjimatkan.
 -Bagi rawatan tradisional ,bayarannya murah kerana perkhidmatan ini berlandaskan niat ingin menolong dan bukansemata-mata mengaut keuntungan .
-Maka ,bayaran biasanya mengikut keikhlasan dan kemampuan pesakit .
-Dari segi rawatan pula ,perubatantradisional tidak memerlukan alat dan bahan yang mungkin berharga beribu-ribu ringgit ,tetapi perbelanjaan perubatan lebih murah dengan menggunakan ramuan tertentu sahaja.

Isi 2: Bahan perubatan yg mudah diperoleh.
-Kebanyakannya menggunakan sumber alam seperti tumbuh-tumbuhan yangberasaskan kepada akar-akar kayu, buah, kuduk, badang dan daun sebagai ubat-ubatan asli yang masih segar selain penggunaan tumbuh-tumbuhan herba dan ulam dalam usaha untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit yang merupakan beberapa konsep sepadu dalam dunia perubatan tradisional.
-bahan2 rawatan ini mmg mudah diperoleh dan didapati di persekitaran kita dgn mudah.

Isi 3: Rawatan alternatif lebih selamat.
 -hal ini krn perubatan alternatif spt akupuntur,refleksologi dan perubatan herba lebih selamat krn perubatan ini tidak mggunakan bhn kimia.
-berbeza dgn perubatan moden banyak menggunakan kaedah rawatan menggunakan ubat-ubatan umpamanya dalam bentuk pil, kapsul mahupun dalam bentuk cecair.
-Kesemuanya ubat-ubatan yang dihasilkan mengandungi bahan-bahan kimia yang secara langsung atau tidak, boleh menimbulkan kesan sampingan terhadap pesakit, menyebabkan alahan dan mungkin boleh melumpuhkan sistem imun dalam tubuh manusia.
-Ini kerana, ubat-ubatan yang berasaskan kepada bahan-bahan kimia akan lebih beracun jika berlakunya kecuaian dan aspek penjagaanya yang tidak diberikan keutamaan.

Isi 4: Dapat mengubati penyakit yg berkaitan dgn ilmu ghaib/hitam
 -Akupuntur Ia merujuk kepada kaedah menyucuk kulit dengan jarum besi yang nipis untuk memanipulasikan badan.
-Ia dipercayai boleh mencegah penyakit, mengurangkan kesakitan, merawat ketidaksuburan dan secara keseluruhannya menggalakkan kesihatan.
-Refleksologi Ia merujuk kepada amalan mengenakan tekanan kepada kaki dan tangan menggunakan teknik khusus ibu jari, jari dan tangan berdasarkan zon dan kawasan refleks yang memberi perubahan fizikal dalam badan.

Isi 5: Dapat membantu hidup lebih lama
- Ayurveda Ia merujuk kepada amalan perubatan India yang melihat kepada kesihatan umum secara holistic untuk membantu orang hidup lebih lama, kehidupan yang sihat dan seimbang.
- Ini berkisar tentang mengekalkan keseimbangan tubuh, minda dan kesedaran melalui cara minum yang betul, pemakanan dan gaya hidup serta ubatan herba.
-Perubatan Herba Ia merujuk kepada penggunaan benih, beri tumbuhan, akar, daun, kulit kayu atau bunga untuk tujuan perubatan.

-Terapi herba menjadi arus perdana sebagai peningkatan dalam analisis dan kawalan kualiti bersama-sama dengan kemajuan dalam penyelidikan klinikal menunjukkan nilai perubatan herba dalam merawat dan mencegah penyakit 

No comments:

Post a Comment