ISU-ISU TERKINI

Sunday, February 1, 2015

SINOPSIS SEJAMBAK BAKTI TINGKATAN 1 2015BAB 1-10

Novel  Sejambak Bakti karya Rejab F.I  merupakan novel  baharu bagi Tingkatan Satu Zon Sabah, Sarawak, Wilayah Persekutuan Labuan, dan Johor bermula dari tahun 2015.

Sinopsis bagi Novel Sejambak Bakti

Bab 1 Kisah di Kedai Koperasi

Kedai Koperasi Sekolah Menengah Teknik Pertanian Seri Kayangan telah ditubuhkan kira-kira lima tahun yang lalu. Pada pagi itu, terdapat seorang pembantu kedai dan tiga orang ahli lembaga pengarah sedang sibuk melayani pembeli-pembeli dengan sabar dan baik. Sebagai ahli lembaga pengarah yang bertugas sebagai jurujual telah menegur seorang pelajar lelaki yang cuba mencuri sebatang pen. Cikgu Zulkifli masuk ke kedai itu dan memberitahu ahli lembaga pengarah bahawa pada petang, mesyuarat lembaga pengarah kali pertama tahun itu akan diadakan. Norlela sebagai pembantu kedai juga dijemput hadir dalam mesyuarat itu.

Bab 2 Mesyuarat Melaksanakan Harapan

Di bilik mesyuarat Sekolah Menengah Teknik Pertanian Seri Kayangan, mesyuarat Lembaga Pengarah telah diadakan. Sebanyak 11 orang murid dan empat orang guru yang dilantik sebagai ahli Lembaga pengarah dengan empat orang guru manakala pengetua sekolah, Cikgu Syamsudin telah menjadi Pengerusi Koperasi sekolah itu. Encik Sulaiman selaku Pegawai Pembangunan Koperasi turut hadir dalam mesyuarat itu. Pengetua mengucap tahniah kepada Razali kerana dipilih sebagai penolong setiausaha. Menurut pengetua, penubuhan koperasi sekolah bertujuan untuk menggalakkan sikap berjimat cermat dan menolong diri sendiri dan antara ahli. Beliau menyeru supaya semua ahli lembaga pengarah dapat menjalankan tugas dengan penuh amanah.
Seterusnya Cikgu Zulkifli membentangkan usul mesyuarat yang lalu, iaitu pertama, koperasi hendak berusaha menternak ayam telur. Kedua, koperasi akan menjual barang-barang makanan dan keperluan lain selain alat tulis, pakaian sukan dan buku-buku. Ketiga, koperasi hendak menubuhkan sebuah bilik bacaan. Ketiga-tiga usul itu diterima oleh ahli lembaga pengarah dengan sebulat suara.

Bab 3 Perjanjian Membalas Dendam

Munir berasa kesal kerana tidak dipilih sebagai penolong setiausaha lembaga pengarah koperasi sekolah. Dia merungut kepada kawannya Leong dan Silvam. Sebagai ahli lembaga pengarah, mereka berasa tidak puas hati atas kemenangan Razali dipilih sebagai penolong setiausaha. Apabila ternampak Ramlah sedang membantu Razali untuk menyiapkan minit mesyuarat, Munir cemburu dan menyindir Razali sengaja mendekati Ramlah.

Bab 4 Persiapan Kedai Operasi

Pada pagi itu, Norlela dan beberapa orang ahli lembaga pengarah sibuk melayani pelajar di kedai koperasi. Razali mendapati bahawa Munir, Silvam dan Leong tidak datang untuk bertugas di kedai koperasi itu. Swee Lan, Ramlah, Harun, Saridevi dan Razali terpaksa menggantikan tugas mereka. Cikgu Zulkifli berasa kesal atas sikap Munir dan kawannya. Razali menyenaraikan barangan yang hendak dijual di kedai koperasi. Mereka juga hendak menyediakan bilik bacaan dan akhbar dan majalah. Ayah Swee Lan, Encik Aik Hong telah memberikan potongan harga untuk kedai koperasi atas barangan yang akan dijual di koperasi itu. Mereka juga mendapat bantuan daripada Encik Aziz selaku tauke kedai buku dengan potongan harga buku sebagai 20% kepada koperasi sekolah itu.

Bab 5 Cita-cita dan Harapan

Sebelum pulang, Munir, Leong dan Silvam sedang menunggu Ramlah, Swee Lan dan Saridevi untuk mengajak mereka menonton tayangan gambar. Bagaimanapun Ramlah dan kawan-kawannya menolak ajakan itu. Munir berasa marah dan menganggap bahawa Razalilah yang menyebabkan Ramlah tidak suka akannya. Dia ingin mengajar Razali.
Keesokan hari, Munir cuba mendekati Ramlah yang sdang menyusun rak buku di kedai koperasi, lalu memberi Ramlah sepucuk surat kepadanya. Ramlah menolak dan meminta bantuan daripada Razali. Razali menegur Munir. Munir, Leong dan Silvam meninggalkan kedai koperasi itu. Ramlah juga memberitahukan hal itu kepada Cikgu Zulkifli.

Bab 6 Persiapan

Razali, Cikgu Zulkifli, Cikgu Hassan, Swee Lan, Saridevi dan beberapa orang ahli lembaga pengarah sibuk membersihkan reban-reban ayam . Sebaliknya Ramlah, Cikgu Robeah, Rozita, Harun, Sivam dan Leong sibuk mengemaskan bilik bacaan kerana minggu depan Penolong Pengarah Pembangunan Koperasi Bahagain Sekolah akan melawat ke koperasi mereka. Koperasi sekolah telah memperuntukkan RMm 30 untuk membeli akhbar dan majalah dalam bilik baca itu. Ketika mereka sibuk menjalankan tugas pembersihan, Munir bermain bola di padang. Cikgu Zulkifli pergi ke padang dan mendapati Munir telah dihalau keluar dari padang kerana bermain bola dengan kasar. Cikgu Zulkifli menasihati Munir agar melaksanakan tugasnya sebagai ahli lembaga pengarah koperasi sekolah. Munir berjanji bahawa dia tidak ponteng tugas lagi. Cikgu Zulkifli juga memberikan amaran kepada Munir supaya tidak tulis surat kepada Ramlah lagi. Munir berjanji bahawa dia tidak melakukan hal itu lagi.

Bab 7  Semangat

Encik Mansur selaku Penolong Pengarah Pembangunan Koperasi , Bahagian Fungsi Sekolah-sekolah telah melawat ke Kedai Koperasi Sekolah Menengah Teknik Pertanian Seri, reban ayam telur dan bilik baca. Beliau memberikan pujian atas usaha dan kerjasama semua ahli lembaga pengarah koperasi sekolah itu. Dalam ucapan, beliau berharap agar koperasi sekolah dapat menyemaikan minat berniaga, semangat bekerjasama, bersatu padu dalam kalangan generasi muda.

Bab 8. Mempelajari Ilmu Perdagangan

Di Tingkatan 5C1, Cikgu Saiful, guru mata pelajaran Perdagangan telah membincangkan kepentingan prinsip akaun kepada ahli perniagaan, tetapi Munir asyik mengganggu pelajar lain. Akhirnya Cikgu Saiful menahan Munir di dalam kelas untuk menyalin semua catat sebelum pulang. Ramlah, Swee Lan, Saridevi, dan Rozita hendak pergi ke rumah Razali untuk mengulang kaji tentang prinsip akaun. Ketika Munir turut dari tangga, dia ternampak Ramlah dan kawan-kawannya bersama dengan Razali dengan muka yang masam.

Bab 9 Kerja Rumah

Rumah Razali di pinggir sawah. Kedatangan Ramlah dan kawan-kawannya disambut oleh ibu Razali , Mak Sopiah dengan mesra. Mak Sopiah menjemput mereka masuk ke dalam rumah. Bagaimanapun Razali mengajak mereka mengulang kaji di pondok yang terletak di tengah sawah. Ternyata di situ sungguh nyaman dan sunyi. Mak Sopiah turut menghidangkan minuman dan pisang goreng untuk mereka di pondok itu.

No comments:

Post a Comment